Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2O94
Z7_PPGAHG8001LQD0Q5EB3TVQ1QI3
Z7_PPGAHG800PTQ60QP77PFS12KB5

с. Бегуновци

Дата на публикуване: 09.03.2021
Последна актуализация: 22.03.2021

Село Бегуновци се намира в планински район в Западна България, в община Брезник, област Перник.

През селото минава река Ръждица. Язовирът на село Бегуновци позволява да се развива спортен риболов и също така да се напоява земеделската земя. В село Бегуновци има изворна вода, така наречената Старата чешма, която е построена 1921 г.

Старата църква на с. Бегуновци има архитектурен план. Иконостасът датира от началото на XVII век и може да се свърже с школата на св. Пимен Зографски. Камбанарията е строена от майстор Асен Минев Паунков.

В селото има три много стари и хубави къщи на богати бегуновчани от миналото:

  • Дърмандината къща на дядо Анто строена от трънски майстори зидари, каменна зидария.
  • Паунковата къща на Асен Минев Стефанов-Паунков строена от известния майстор строител на селото Асен Минев Паунков и запазена чрез реконструкция до днес. Намира се точно в центъра на селото.
  • Дърмандината къща на дядо Алекси също много стара и хубава къща, запазена до наши дни. 

Училището в село Бегуновци е закрито през 1974 година.

Читалището е в центъра на организирането на културно-обществения живот на селото при честване на празници като Коледа, Бабинден, Трифон зарезан, Лазарица, Великден и др. Сурвакарската група, както и групата за словесен и песенен фолклор ежегодно участват във фестивали и прегледи, от които имат множество призове и награди.

Последната Събота и Неделя на май в селото се провежда традиционен събор. Всяка година през май се чества и празника „Св. Никола-летни“ като в двора на църквата се прави курбан за здраве и благоденствие на селото.

https://www.livechatalternative.com/