Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2O94
Z7_PPGAHG8001LQD0Q5EB3TVQ1QI3
Z7_PPGAHG800PTQ60QP77PFS12KB5

с. Гърло

Дата на публикуване: 02.10.2020
Последна актуализация: 22.03.2021

Село Гърло е разположено в котловинна местност, в полите на Гребен планина до град Брезник. Надморската височина е 823 м. 

Непосредствено над селото се намира язовир Красава. Водоемът се използва се за водоснабдяване на Брезник и околните села, но е и много популярен сред любителите на риболова.

Културни забележителности:

  • Изключително популярен сред любителите на историята и старините е мегалитният храм-кладенец, създаден преди около 3000 години (Бронзовата епоха). Архитектурата му е забележителна за времето си, а градежът е един от най-старите на Балканския полуостров. Състоянието му е лошо заради набезите на иманярите. Съоръжението е археологически проучено през 70-те години.
  • Мегалитно прототракийско светилище  – куполен подземен храм-обсерватория на слънцето и небето, датиращ от ХІІ-Х век пр. Хр. и свързван с културата Нураги, е открит през 1972 г. Фактът, че култовото съоръжение е почти изцяло запазено, прави от него уникален исторически паметник с огромна важност за културно-историческото наследство на България. При неговите разкопки е разкрита и масивна римска баня, която се намира на около 70 метра от мястото на храма. С оглед по-добрата консервация на обекта археолозите разкриват само вътрешното пространство на сградата. Обемноплановото решение на банята е подчинено на основните принципи на римската архитектура. Сградата е изградена изцяло от ломен камък и хоросанова спойка. Това е първата Римска баня, открита в България, при строежа на която са открити глинени тръбички, употребени за сводовата конструкция.
  • Християнските надгробни паметници са разположени веднага след махала Старо Гърло по черния път за микроязовир Красава. Тези стари каменни паметници представляват кръст вписан в окръжност. Тези български надгробни и оброчни кръстове с форма наричана богомилски, ирландски, катарски и тамплиерски кръст са характерни за цяла Западна България до Солун.

 

https://www.livechatalternative.com/